www.nafpliopress.gr
mpourtzi-me-thea-nafplio.jpg (1)

Επισκέψιμο και πάλι το φρούριο Μπούρτζι, ο θαλασσόπυργος του Ναυπλίου -Η ιστορία του

Κοινοποίηση

Επισκέψιμο θα είναι από το Σάββατο το Μπουρτζι για όσους βρεθούν για τις διακοπές τους στο Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ανακοινώνουν ότι το Σάββατο 5 Αυγούστου ανοίγει για το κοινό το φρούριο Μπούρτζι Ναυπλίου ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής. Η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου θα είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο.

Σημειώνεται ότι το έργο του ΥΠΠΟ περιελάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).

Επαναλειτουργεί από το Σάββατο 5 Αυγούστου το φρούριο Μπούρτζι Ναυπλίου ως επισκέψιμο μνημείο
Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι Ναυπλίου καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 9.00 π.μ.- 20.00 μ.μ
Στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι Ναυπλίου καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με ωράριο λειτουργίας 9.00 π.μ.- 20.00 μ.μ (τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2752027575).

Ενα νησί φρούριο
Το Μπούρτζι είναι ένα κάστρο που βρίσκεται πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων στη μέση του λιμανιού στο Ναύπλιο, περίπου 400 μέτρα απο το μόλο.

Η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι “Μπούρτζι”, προέρχεται απο την τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει “νησί-φρούριο” όπου είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το κάστρο του Παλαμηδίου για το Ναύπλιο.


Η παλαιότερη ονομασία του απο τους Ενετούς ήταν “Castello dello soglio” και για το λιμάνι “Porto di cadena”, λιμάνι της αλυσίδας, διότι κάθε βράδυ άπλωναν απο τον προμαχώνα πέντε αδέλφια στην Ακροναυπλία (γνωστή και ως Ιτς Καλέ την εποχή εκείνη) μέχρι το Μπούρτζι μία αλυσίδα και έκλειναν το λιμάνι για ασφάλεια, ενώ οι τούρκοι αργότερα το περιέβαλαν με την “πορπέλα”, ένα υποθαλάσσιο φράγμα απο πέτρες ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση απο μεγάλα πλοία.

Κατά την αποχώρηση του Μαχμούτ πασά οι ενετοί οχύρωσαν το νησί των Αγίων Θεοδώρων με πύργο και τοποθέτησαν πυροβόλα όπου μαζί με τα κανόνια του προμαχώνα πέντε αδέλφια διασφάλιζαν την πόλη του Ναυπλίου απο τη θάλασσα.

Η πρώτη οχύρωση στο Μπούρτζι έγινε το 1473 απο τον ενετό αρχιτέκτονα Antonio Gambello υπό την επίβλεψη του Pasqualigo.

Κατά την περίοδο της δεύτερης ενετοκρατίας της πόλης του Ναυπλίου 1686-1715 οι ενετοί έκαναν διορθώσεις και συμπλήρωσαν τις κατασκευές στο Μπούρτζι για την καλύτερη οχύρωσή του.

Η βασικότερη αλλαγή που υπήρξε ήταν η ανύψωση του κεντρικού πύργου και η επίχωση της περιοχής με θαλάσσιες θεμελιώσεις σε πασσάλους.

Την επαναφορά των τούρκων το 1540 που είχε το Μπούρτζι έρθει πάλι στα χέρια τους διέλυσε ο στρατηγός Μοριζιόνι που είχε ξεκινήσει απο το Τολό με σκοπό την απελευθέρωση της Πελοποννήσου κατασφάζοντας τη φρουρά του κάστρου.

Οπως αναφέρει το cityofnafplio κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης οι Έλληνες αποκαλούσαν το Μπούρτζι ως “Καστέλλι” ή “θαλασσόπυργο”. Η κατάλυψη του κάστρου έγινε στις 18 Ιουνίου του 1822 απο 50 οπλοφόρους και 150 πυροβολητές με αρχηγό τους Χανέκ, Άνερμαν, Άστιγξ και Δημήτρη Καλλέργη υπο της διοίκηση του γάλλου ταγματάρχη Φ. Γκιουρντέν όπου κανονιοβολούσε το Ναύπλιο απο το Μπούρτζι και κατάφερε να ματαιώσει τον ανεφοδιασμό των τούρκων απο αγγλικό πλοίο.

Αργότερα έγινε το κέντρο της άμυνας των Ελλήνων απο την επιδρομή του Ιμπραήμ με φρούραρχο τον Δημήτρη Σαχτούρη.

Μετά την απελευθέρωση το 1826 στο Μπούρτζι κατέφυγε η Ελληνική κυβέρνηση δύο φορές για να γλυτώσει απο τον εμφύλιο του έθνους της εποχής.

Από φυλακή και τόπος εκτελέσεων πολυτελές ξενοδοχείο
Το Μπούρτζι έπαψε να χρησιμοποιήται ως κάστρο μετά την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α’ και με εντολή του το 1865 αφοπλίστηκε και έγινε τόπος διαμονής των δημίων της γκιλοτίνας.

Οι δήμιοι ήταν κατάδικοι και μισητοί απο τους κατοίκους του Ναυπλίου έτσι λόγω της κατακραυγής απαγορευόταν η έξοδός τους απο το Μπούρτζι παρά μόνο κατά την διάρκεια των εκτελέσεων και με αναγκαστική συνοδεία αστυνομικών.

Τη δεκαετία του 1930 ο γερμανός αρχιτέκτονας Schaeffer σχεδίασε και μετέτρεψε το κάστρο σε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να αλλιώσουν αισθητά το μνημείο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το Ναύπλιο βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα να επιφέρει ζημιές και στο Μπούρτζι. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο επισκευάστηκε και λειτούργησε ως πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο εκμεταλλευόταν ιδιώτης και φιλλοξένησε διάσημες προσωπικότητες έως το 1970.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

O Βασίλης Ντόκος με τον Δημήτρη Κωστούρο

admin

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αργολίδα τη Δευτέρα 28/8

Σύλληψη φυγόποινου στο Ναύπλιο για ναρκωτικά

ΠΟΘΑ: Έκκληση των καλλιτεχνών για περιορισμό των εργασιών τους στον καύσωνα

Το πρόγραμμα διενέργειας rapid test στην Αργολίδα από τις 14 έως και 18 Αυγούστου

Πρόθυμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνδράμει με κάθε τρόπο τους Δήμους της Αργολίδας που επλήγησαν από την θεομηνία